Vergelijking van biologisch en conventioneel katoen (2023)

Katoen is een echte allrounder en slaagt erin vele gewenste eigenschappen in zijn vezels te combineren. Het is absorberend, scheurvast, rekbaar, kreukvrij en vooral: het is bijzonder comfortabel op de huid. De natuurlijke vezel is daarom onmisbaar voor de textielindustrie. Maar wat zijn de verschillen tussen biologisch katoen en conventioneel katoen?

Inhoud

Wanneer werd katoen ontdekt en waar wordt het tegenwoordig verbouwd?

Grotvondsten in Mexico laten zien dat mensen al in 7.000 voor Christus katoen gebruikten om stoffen te maken. Al in 6000 voor Christus werd kaasjeskruid als gewas in de Indusvallei, het huidige India, verbouwd. In de loop van de millennia verspreidde de katoenteelt zich vervolgens naar meer dan 80 landen. Tegenwoordig is dat vooral India met ongeveer 51 procent en China met zo’n 19 procent marktaandeel. Maar ook Turkije, Kirgizië, Tadzjikistan en Centraal-Afrika alsmede Midden-Amerika en het zuiden van de VS behoren tot de teeltgebieden.

(Video) Top 10 gezondste groenten die je moet eten

Het CottonUP initiatief heeft een overzicht met vele andere interessante feiten over katoen samengesteld. Vandaag de dag wordt er ongeveer 25 miljoen ton katoen op ongeveer 30 miljoen hectare geteeld. Dit komt overeen met meer dan twee procent van de wereldwijd beschikbare landbouwgrond en maakt het gewas tot de meest verbouwde natuurlijke vezel van allemaal. Bij de textielproductie is het goed voor ongeveer 30 procent van de vezels die wereldwijd worden gebruikt. Maar slechts één procent van de wereldwijde teelt is biologisch katoen. Ook goed om te weten: Katoen voorziet in het levensonderhoud van ongeveer 350 miljoen mensen wereldwijd.

Hoe wordt katoen geoogst?

Het duurt acht tot twaalf maanden om katoen te kunnen oogsten. Katoenvezels en zaden groeien beschermd in capsules, die na de oogst machinaal worden gescheiden. Dit wordt “ginning” genoemd. Hoe langer de verkregen katoenvezels, hoe hoger de kwaliteit. Gemiddeld is dit tussen de 15 en 50 millimeter. De vezels worden gesorteerd op kwaliteit en geperst in grote, transportklare balen van circa 200 kilogram per stuk.

Vergelijking van biologisch en conventioneel katoen (1)

Conventioneel katoen: de “prijs” van de teelt

De textielindustrie zet jaarlijks vele miljarden om. Tegelijkertijd wordt het meeste conventionele katoen dat hiervoor wordt gebruikt, verbouwd door kleine boeren in ontwikkelingslanden of geteeld op grote plantages. Met andere woorden, waar er weinig alternatieven zijn voor zware fysieke arbeid onder extreem slechte omstandigheden. De arbeiders worden, net als op de grote plantages, blootgesteld aan zeer giftige bestrijdingsmiddelen. De Europese Commissie schat dat er jaarlijks wereldwijd 385 miljoen gevallen van vergiftiging door pesticiden in de landbouw zijn en dat 11.000 daarvan dodelijk zijn.

Een ander probleem: kleine boeren moeten leningen afsluiten voor zaden en ongediertebestrijding, die zij vaak moeilijk kunnen afbetalen. Mislukte oogsten kunnen hier snel leiden tot overmatige schuldenlast en afhankelijkheid.

Impact op het milieu

De teelt vergt veel energie en extreem veel water. Bovendien leidt het hooggedoseerde gebruik van bestrijdingsmiddelen tot een enorme CO2-uitstoot. Daarnaast is het verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de watervervuiling in de wereld.

(Video) What About Kosher and Organic Chicken?

Biologisch katoen vs. katoen

Kortom: de teelt van conventioneel katoen is met zijn productieprocessen allesbehalve ecologisch en duurzaam. Kunnen de negatieve aspecten worden verminderd door biologisch katoen te telen? Hieronder gaan we dieper in op de zes essentiële punten die het voordeel van biologisch katoen duidelijk aantonen.

Geen genetisch gemodificeerde zaden voor biologisch katoen

Het grootste verschil is dat genetisch gemodificeerde zaden verboden zijn in de biologische landbouw. In de conventionele teelt daarentegen zijn genetisch gemodificeerde planten zeer wijdverbreid. Alleen al in India is dit bijna 95 procent. Deze planten zijn resistent tegen veel voorkomende plagen en in het algemeen beter bestand tegen bepaalde milieuomstandigheden. Klinkt toch goed? Helaas is het dat niet. Er zijn veel risico’s verbonden aan veranderd genetisch materiaal. Bijvoorbeeld het verlies van genetische diversiteit, ongecontroleerde verspreiding en toenemende vatbaarheid voor schadelijke organismen waartegen geen resistentie bestaat.

Helaas is het in veel landen bijna onmogelijk om genetisch ongemodificeerd zaadgoed te verkrijgen. Een reëel probleem, dat grotendeels verantwoordelijk is voor het feit dat de uitbreiding van de biologische katoenteelt wereldwijd slechts zeer langzaam op gang komt.

Geen gebruik van chemische meststoffen en pesticiden in de biologische landbouw

Bij de conventionele teelt op landbouwgrond met monocultuur wordt ongeveer 16% van alle wereldwijd gebruikte insecticiden gebruikt. Gemiddeld tot 20 keer per seizoen. Het enorme gebruik van pesticiden vergiftigt niet alleen de bodem en het grondwater. Ook de mensen die het katoen verbouwen en op de plantages werken lijden hieronder.

Tegelijkertijd treft het echter ook de consumenten helemaal aan het einde van de keten. In veel afgewerkte textielproducten zijn sporen van pesticiden terug te vinden, die uiteindelijk op de huid terechtkomen. Diegene, die textiel van biologisch katoen draagt, is hiertegen beschermd. Bij de biologische teelt wordt alleen humus en plantaardige mest gebruikt, die onschadelijk zijn voor mens en milieu.

(Video) Webinar Vergelijking van de milieu impact van verschillende landbouwproductiesystemen op basis van

Biologisch katoen: geen monoculturen

Om het aantal plagen bij de teelt van biologisch katoen zo laag mogelijk te houden, worden naast de katoenplanten andere planten geplaatst die interessanter zijn voor ongenode gasten. Op deze manier worden de katoenplanten tegen aantasting beschermd. Bovendien kunnen in de biologische landbouw de natuurlijke vijanden van het ongedierte in alle rust hun “werk” doen.

Vergelijking van biologisch en conventioneel katoen (2)

Biologisch katoen vs. katoen: het waterverbruik

Het WWF schat dat bij de productie van conventioneel katoen het wereldwijde gemiddelde waterverbruik ongeveer 11.000 liter bedraagt om één kilogram wit goud te produceren. In India, de belangrijkste leverancier van katoen, bedraagt de watervoetafdruk echter ongeveer 23.000 liter per kilogram.

Bodems met duurzaam beheer, zoals bij de teelt van biologisch katoen, kunnen veel beter vocht vasthouden. De planten worden van water voorzien met behulp van druppel- en vorenirrigatie. Ter vergelijking: de teelt van biologisch katoen bespaart dus zo’n 91 procent water.

Geen giftige zware metalen of pigmenten bij het verven van bio-katoen

Bij het verven en bleken van conventioneel katoen worden vaak bleekmiddelen en kleurstoffen gebruikt die zware metalen zoals lood of chroom bevatten. Er worden ook oplosmiddelen en oliën gebruikt die vrijwel altijd in het grondwater terechtkomen.

Voor biologisch katoen worden alleen plantaardige kleurstoffen gebruikt. De methoden voor het verven zijn het zogenaamde uittrekprocedé (verven in vloeistof met opgeloste kleurstoffen) of als alternatief het semi-continuprocedé (het persen van pigmenten in de katoenvezel) of het continuprocedé (fixeren van pigmenten met stoom).

(Video) DAG 11: Biologisch slapen. Het kan!

Goed om te weten: Alle kleurstoffen en chemicaliën die worden gebruikt om biologisch katoen voor te behandelen, te wassen, te bleken, te verven of af te werken, moeten voldoen aan de normen van de Global Organic Textile Standard (GOTS).

Arbeidsomstandigheden voor biologisch katoen vs. conventioneel katoen

Miljoenen mensen zijn direct of indirect afhankelijk van de katoenindustrie. De meesten leven in landen waar er weinig alternatieven zijn voor fysiek zwaar werk. Terwijl de textielindustrie miljarden verdient aan het eindproduct, krijgen de mensen die het gewas verbouwen en oogsten steeds meer problemen. Het aantal natuurrampen en de daaruit voortvloeiende misoogsten neemt toe. En de concurrentie wordt ook steeds heviger. Of het nu gaat om duurzame of conventionele teelt: de belasting van het milieu en de arbeiders en de prijzen en lonen die worden betaald, dit alles heeft een directe impact op het leven van heel veel mensen.

Bij de teelt van biologisch katoen profiteren de boeren van een aanzienlijk hogere winstmarge. De opbrengst ligt zo’n 14 procent lager dan bij conventioneel katoen. Daar staat tegenover dat de verkoop op de wereldmarkt een 20 procent hogere prijs oplevert. De winstmarge wordt ook vergroot doordat de productiekosten ongeveer 38% lager liggen. De reden: het is niet nodig om genetisch gemodificeerde zaden of dure pesticiden te kopen. Dit maakt op zijn beurt eerlijkere lonen mogelijk voor degenen die het katoen op grote plantages plukken en stelt het levensonderhoud van kleine boeren veilig.

Vergelijking van biologisch en conventioneel katoen (3)

Welke keurmerken voor biologisch katoen zijn betrouwbaar?

Transparantie van teelt tot productie en verwerking van gecertificeerd biologisch katoen is tegenwoordig erg belangrijk voor de consument. Het is ook economisch relevant voor de producenten. Steeds meer consumenten eisen biologische keurmerken als certificeringssysteem. De bescherming van de keurmerken wordt dan ook steeds beter.

De twee meest bekende keurmerken zijn het GOTS-keurmerk voor Global Organic Textile Standards en het OCS-keurmerk voor Organic Content Standards. Alleen textiel van natuurlijke vezels krijgt het GOTS-keurmerk. Bovendien moeten zij van de teelt tot de toeleveringsketen volgens de hoge eisen gecertificeerd zijn. Het OCS-keurmerk staat voor de zekerheid dat de productie van textiel kan worden teruggevoerd tot de katoenteelt.

(Video) Friday Favorites: What About Kosher and Organic Chicken?

Andere, eveneens betrouwbare keurmerken voor duurzaam geproduceerd textiel van bio-katoen zijn: Fairtrade Nederland, de Fair Wear Foundation en IVN – Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft e.V.. Goed om te weten: als de term „Sustainable Cotton“ op een etiket staat, kan dit greenwashing zijn, omdat de gebruikte katoen hier niet per se van biologische teelt afkomstig hoeft te zijn.

Biologisch katoen versus katoen: conclusie

Biologisch katoen laat een aanzienlijk betere ecologische voetafdruk achter dan conventioneel katoen en heeft vele voordelen: voor de mensen in de productieketen en uiteindelijk voor iedereen die producten van dit materiaal draagt. Met de aankoop van textiel van biologisch katoen, maken we bewust een keuze tegen milieuvervuiling, extreem waterverbruik, onmenselijke arbeidsomstandigheden en voor een beter klimaatevenwicht. Waar het om gaat is dat wij het met z’n allen zelf in de hand hebben of het aandeel textiel van duurzaam biologisch katoen in de toekomst blijft toenemen..

Natuurlijke mode van biologisch katoen vind je in onze webshop.

FAQs

Vergelijking van biologisch en conventioneel katoen? ›

In tegenstelling tot conventioneel katoen, dat vaak wordt behandeld met allerlei chemicaliën, wordt biologisch katoen verbouwd zonder het gebruik van pesticiden, synthetische meststoffen of genetisch gemodificeerde zaden.

Is biologisch katoen beter? ›

Het biologisch katoen verbruikt 91% minder water en er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt. Beter voor de natuur en de katoenboeren dus. Daarnaast heeft biologisch katoen vele andere voordelen zoals stevigheid, zachtheid en de verfbaarheid.

Wat is conventioneel katoen? ›

Conventionele katoen wordt machinaal met stengel en al geoogst, het eindproduct is dan ook van mindere kwaliteit dan de biologische katoen. Na alle processen van ontpitten, spinnen en breien wordt het katoen naar Denemarken verstuurd, waar het wordt behandeld in de “L.P. Hansen textielververij” .

Is organisch katoen hetzelfde als biologisch katoen? ›

Bij organisch katoen wordt geen van dit alles gebruikt, het is wat dat betreft puur natuur. Het biologische katoen wordt vaak handmatig geplukt wat betekent dat samen met het verbouwen van het gewas onder de duurzame omstandigheden de opbrengst een stuk lager ligt dan bij normaal katoen.

Is biologisch katoen duurder? ›

Biologische boeren besparen op dure chemicalien, maar hebben wel minder katoen om te verkopen. Om te zorgen dat boeren kunnen blijven zorgen voor hun gezin en het milieu is biologisch katoen iets duurder van gewone katoen.

Is biologisch altijd beter? ›

In het algemeen is niet aangetoond dat biologisch voedsel gezonder is dan gangbaar voedsel. Onderzoek naar individuele producten laat zien dat biologische producten in het algemeen minder resten van bestrijdingsmiddelen bevatten en soms minder nitraat dan gangbare producten.

Hoe betrouwbaar is biologisch? ›

Het woord 'biologisch' is wettelijk beschermd. Als het Europese Bio-keurmerk op een product staat, is het gegarandeerd biologisch. Het mag niet gebruikt worden zonder dat een officiële controle-organisatie heeft vastgesteld dat aan de Europese eisen is voldaan. De naleving van de regels wordt streng gecontroleerd.

Wat betekent biologisch katoen? ›

Bij de productie van biologisch katoen wordt gebruik gemaakt van technieken en materialen die een lage impact hebben op het milieu. Zo wordt de katoen verbouwd zonder gebruik van pesticiden of kunstmest en gesponnen zonder toevoeging van chemicaliën.

Wat is een nadeel van katoen? ›

Katoen is gevoelig voor kreuken en krimpen. Hierdoor was je jouw katoenen kleding het liefst op 30 tot 40 graden. Desondanks deze nadelen, is katoen wel makkelijk te onderhouden.

Is 100% katoen duurzaam? ›

Katoen is een van de meest gebruikte stoffen ter wereld: ongeveer 40% van onze kleding is van katoen gemaakt. Maar echt duurzaam is het dus niet. Gelukkig wordt steeds meer kleding van biologisch katoen gemaakt. Voor deze katoen worden geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt.

Is biologisch katoen zacht? ›

Biologische katoen is zachter en comfortabeler dan gewone katoen. Doordat geen giftige chemicaliën kunnen achterblijven in de stof, zijn de natuurlijke vezels bijzonder huidvriendelijk. Ze laten de huid ademen en houden hem droog.

Kan biologisch katoen in de droger? ›

1 (Organisch) Katoen

60 graden), en met elk wasmiddel. Geen ruimte om het op te hangen? Geen nood! Katoen mag gewoon in de droogkast.

Waar komt biologisch katoen vandaan? ›

Biologisch katoen – dat Yumeko bijvoorbeeld uit India haalt – wordt verbouwd op plekken waar van nature al veel regen valt, rainfed noemen we dat. Regenwater wordt 'groen water' genoemd.

Welk katoen is het beste? ›

Egyptisch katoen staat garant voor de allerhoogste kwaliteit. Al eeuwenlang staat deze katoensoort bekend als van de allerhoogste kwaliteit en is het een echt begrip geworden. Het heeft de reputatie 'de beste katoen soort ter wereld' te zijn.

Waarom is biologisch zo duur? ›

De opbrengsten zijn vaak lager omdat de gewassen bijvoorbeeld trager groeien, er minder meststoffen worden gebruikt en dieren minder snel tot hun slachtgewicht komen. De wijze waarop aan biologische landbouw en veeteelt wordt gedaan vergt meer arbeid (bv. om onkruid te wieden) en duurdere grondstoffen.

Wat is het fijnste katoen? ›

Al eeuwenlang (en tot halverwege vorige eeuw) wordt Egyptisch katoen beschouwd als het beste katoen in de wereld. Tegenwoordig verwijst de naam niet zozeer naar waar het katoen gekweekt werd, maar eerder naar het type garen dat gebruikt wordt.

Is biologisch eten onbespoten? ›

Biologische groenten worden wel bespoten

Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.

Waarom niet biologisch? ›

Ook in de bioveeteelt is meer land nodig. Biologisch veevoer verbouwen kost meer land en daarnaast leven de dieren ook nog eens langer, waardoor ze meer van dat voer verbruiken. Groter landverbruik resulteert in ontbossing. Als we allemaal biologisch zouden gaan eten, zouden er heel veel bossen gekapt moeten worden.

Waarom kiezen voor biologisch? ›

Biologisch scoort beter

Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.

Wat is het voordeel van biologisch? ›

Biologisch is milieuvriendelijker. Geen gebruik van pesticiden, het levert een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit, er worden minder broekasgassen uitgestoten en afval wordt vaak weer hergebruikt als bijvoorbeeld mest. Biologsche producten zijn eerlijk en vaak ook lekkerder.

Wat moet je echt biologisch kopen? ›

12x groenten en fruit die je altijd biologisch wil eten
 • Aardbeien.
 • Spinazie.
 • Boerenkool en andere groene bladgroente met een harde stengel.
 • Nectarines.
 • Appels.
 • Druiven.
 • Paprika en pepers.
 • Kersen.
May 6, 2022

Hoe weet je of iets echt biologisch is? ›

U kunt als consument biologische producten herkennen aan het EU-logo voor biologische productie. Het EU-logo voor biologische productie is voor alle biologische producten die in de Europese Unie (EU) zijn gemaakt.

Wat betekent het als een product biologisch is? ›

Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetisch gemodificeerde organismen. De boeren en telers kiezen ervoor om de natuur zoveel mogelijk zijn werk te laten doen, door zo min mogelijk in te grijpen.

Is bamboe beter dan katoen? ›

"Bamboe scoort op vrijwel alle elementen van de productcyclus beter dan katoen. Het groeit natuurlijk, zonder kunstmest, pesticiden of extra besproeiing en levert per vierkante meter tien keer zoveel op als katoen. Omdat het een gras is, hoef je het alleen te kappen en niet opnieuw te planten.

Is katoen vervuilend? ›

Veel kleding is gemaakt van katoen, de meest vervuilende grondstof voor kleren die er bestaat. Katoen wordt al duizenden jaren in bijna alle kleding gebruikt. Het is zo populair omdat het vrij makkelijk grootschalig kan worden verbouwd. De traditionele katoenteelt is een gigantische belasting voor het milieu.

Is katoen slecht voor je huid? ›

Katoen is net als zijde een natuurlijk product, waardoor het een uitstekende keuze is voor de gevoelige huid. Doordat het ademt en ventileert, raakt je huid niet snel geïrriteerd. Verder is het veerkrachtig, duurzaam en geeft het warmte en zachtheid.

Is katoen of polyester beter? ›

De pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben daarentegen een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.

Is katoen goed voor zomer? ›

Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op. Een nadeel hiervan is dat bij zeer warm weer of tijdens het sporten, de stof vochtig wordt van het zweet en gaat plakken. Katoen is een sterke stof.

Welke stof is milieuvriendelijk? ›

Wij hebben 5 milieuvriendelijke stoffen voor je op een rijtje gezet!
 • #5 Biologisch katoen. De meest gebruikte stof in de kledingindustrie is by far katoen! ...
 • #4 Viscose. ...
 • #3 (Biologisch) linnen. ...
 • #2 Hennep. ...
 • #1 Lyocell / TENCEL. ...
 • Duurzame stoffen.
Sep 23, 2021

Waarom geen katoen? ›

Bijna 20% van alle gebruikte chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt bij de teelt van katoen. Daarnaast is de teelt schadelijk omdat: Om de katoen mechanisch te kunnen plukken wordt een giftig ontbladeringsmiddel gebruikt dat de bladeren laat afsterven, maar ook goede en slechte insecten doodt.

Waarom is katoen slecht voor het milieu? ›

In principe is katoen als grondstof biologisch afbreekbaar en recyclebaar. Er komt weinig CO2 vrij tijdens de productie en katoen draagt niet bij aan de groeiende “plastic soup”. Het nadeel is echter dat voor de productie van katoen veel grond nodig is, wat kan leiden tot ontbossing.

Wat is de zachtste katoen? ›

Het antwoord was voor ons al snel duidelijk: Egyptische katoensatijn is de absolute winnaar voor wie op zoek is naar het zachtste, duurzaamste beddengoed van de beste kwaliteit.

Is katoen goede kwaliteit? ›

De natuur gaf grote kwaliteiten aan katoen: het is zeer glad, heel zacht en zeer comfortabel. Katoen ademt en om deze reden plakken katoenen lakens nooit op je huid en laten je toe vlekken makkelijker te verwijderen dan op andere stoffen.

Is katoen biologisch afbreekbaar? ›

Zo zijn kurk, katoen, haren en stukken hout allemaal biologisch afbreekbaar, maar de afbraak duurt te lang. Te lang om composteerbaar genoemd te mogen worden.

Kan katoen krimpen bij 30 graden? ›

Het belangrijkste waar je bij het wassen van katoen op moet letten, is dat het niet krimpt. Vooral bij hogere temperaturen heb je het risico dat dit gebeurt. Wij adviseren daarom om katoenen stoffen de eerste keer op lagere temperatuur (maximaal 40 graden) te wassen en niet direct in de droger te doen.

Welke stof blijft mooi? ›

Deze kledingstoffen kun je het best dragen tijdens zomerse temperaturen:
 • Tencel of Lyocell. Lyocell, dat vaak bij merknaam Tencel wordt genoemd, werd voornamelijk gebruikt als stof voor beddengoed. ...
 • Linnen. Zomer betekent linnen. ...
 • Katoen. ...
 • Chambray.
Jul 18, 2022

Hoe zorg je ervoor dat katoen niet krimpt? ›

Apart wassen en krimp voorkomen

Was de kleding apart en voorkom de eerste keer dat het krimpt, door te wassen op maximaal 40 graden Celsius. Daarna kun je eventueel gebruik maken van hogere temperaturen, al is dat meestal niet eens nodig om het weer netjes schoon te krijgen.

Waarom groeit er geen katoen in Nederland? ›

Katoen is een plant die in een warm klimaat geplant moet worden om optimaal te kunnen groeien en bloeien. Nederland kent te veel wisselende seizoenen: omdat de katoenplant niet van vorst houdt, zal de plant de winter niet overleven. Daarom is katoenproductie in Nederland niet ideaal.

Wat is het verschil tussen gangbare en biologische katoenproductie? ›

Het grootste verschil tussen de biologische en gangbare katoenteelt is het gebruik van natuurlijke in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Verder wordt er bij biologische katoenteelt regelmatig van gewas gewisseld om uitputting van de grond tegen te gaan.

Welk katoen is koel? ›

Perkal katoen is een materiaal dat goed adement en vochtabsorberend is. Voor in de zomer is perkal katoen lekker omdat het materiaal koel aanvoelt. Van de verschillende sooten wevingen waar katoen in gemaakt wordt, ligt percal katoen het meest koel.

Wat is de fijnste stof om onder te slapen? ›

Katoen. Katoen is het meest gebruikte materiaal voor dekbedovertrekken. Logisch ook, want het is eigenlijk ideaal om onder te slapen.

Wat is het fijnste beddengoed? ›

Bij katoen satijn wordt het garen dichter op elkaar geweven dan bij gewoon katoen. Hierdoor ontstaat de fijnst mogelijk kwaliteit. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat een katoen satijnen dekbedovertrek nog gladder, koeler en soepeler voelt dan een katoenen dekbedovertrek.

Wat is het verschil tussen bio en biologisch? ›

De termen 'biologisch' en 'bio' zijn immers wettelijk beschermd. Bioproducten herken je aan het EU- biologo ('het groene blaadje') en de term 'biologisch' op het etiket of op de kistkaart. Bij de teelt van biologische groenten of fruit mogen in principe geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden gebruikt.

Is biologisch altijd duurzaam? ›

Biologisch voedsel is over het algemeen duurzamer dan regulier voedsel. Het hangt er wel vanaf welke factoren je meeweegt. Voor bijvoorbeeld bodemkwaliteit, biodiversiteit en dierenwelzijn is biologisch beter. De uitstoot van stikstof is meestal wel hoger bij biologisch voedsel.

Hoeveel procent van de bevolking eet biologisch? ›

Volgens nieuw GfK-onderzoek, in opdracht van Bionext blijkt dat bijna elke Nederlander in 2019 wel biologische producten heeft gekocht . 95,1 procent luidt het precieze cijfer in het rapport dat vandaag verschijnt.

Welke stof ademt het best? ›

Katoen en linnen zijn heerlijk luchtig, omdat ze ademen. Hierdoor zweet je er minder in en zijn het dus betere opties in de hitte dan synthetische materialen.

Wat is de koelste stof? ›

Linnen. Katoen draag je het hele jaar door, maar linnen daarentegen is een écht zomerstofje. Van alle materialen is dit misschien wel het koelste stofje: linnen laat lucht door en neemt snel vocht op.

Welk dekbedovertrek kreukt het minst? ›

Jersey katoen dekbedovertrek

Het grote voordeel van dekbedovertrekken in jersey katoen - door de rekbaarheid ook vaak 'stretch katoen' genoemd – is dat ze niet kreuken, je hoeft ze dus niet te strijken.

Wat is er beter aan biologisch? ›

Biologisch scoort beter

Een belangrijk verschil met gangbaar is dat biologische boeren geen kunstmest en synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruiken. Omdat kunstmest maken veel energie kost, scheelt het bij biologische landbouw energie en broeikasgasuitstoot.

Is 100% katoen goed? ›

Katoen – altijd goed

Heb je een kleiner budget, dan is katoen dus een goede optie. Katoen voelt fris en zacht aan, ademt en absorbeert goed, is sterk en redelijk strijkvrij en wasbaar op hoge temperaturen. Ook met de warme zomernachten in het vooruitzicht is katoen een erg goede keus.

Is bio altijd onbespoten? ›

Biologische groenten worden wel bespoten

Het enige verschil is dat er bij de biologische teelt gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bestrijdingsmiddelen in plaats van synthetische pesticiden. Deze 'natuurlijke' pesticiden zijn echter nog steeds allesdodende middelen.

Hoe was je biologisch katoen? ›

Wij bevelen aan de kleding te wassen met een biologisch wasmiddel bij een temperatuur van 30 graden. Biologische katoen eerst een nacht in koud water laten staan of koud wassen. Geen enkel wasmiddel is goed voor het milieu, zij bevatten altijd schadelijke stoffen.

Welke stof is het beste als je veel zweet? ›

Zijde en wol zijn prettige opties bij een hittegolf. Je verwacht het misschien niet, omdat je het associeert met de winter, maar merinowol is heel fijn in de zomer. Omdat deze wol dunne vezels heeft, voelt het luchtig aan. Daarbij absorbeert merinowol zweet én is het vochtregulerend en vochtafvoerend.

Wat is beter viscose of katoen? ›

Viscose is ook duidelijk minder kwaliteitsvol dan bijvoorbeeld katoen: het is zwakker, voelt koud aan, en het heeft een neiging tot krimpen en kreuken. Hoe was je het? Viscose is minder sterk als het nat is en het kledingstuk zal door het wassen waarschijnlijk veranderen.

Wat is beter katoen of percal? ›

Zowel 'normaal' katoen als percale zijn afkomstig van de katoenplant. Maar, percale is heel fijn geweven en heeft een hele hoge draaddichtheid, ook wel 'thread count' of TC genoemd. Het heeft alle fijne eigenschappen van normaal katoen, maar is kwalitatief nog beter.

Videos

1. Is Organic Meat Less Carcinogenic?
(NutritionFacts.org)
2. Wat is er nodig voor duurzame landbouw?
(StudiumGeneraleUU)
3. Middaggesprek 26 november 2020 - Mogelijkheid en regulering van nieuwe biotechnologische technieken
(Metaforum KU Leuven)
4. Inspiratietour CO2-reductie industrie: voorbeelden uit de textielsector
(NVDE Nederlandse Vereniging Duurzame Energie)
5. 3.02 Functionalisme. Sociologische Theorie
(Bart van Heerikhuizen)
6. Is Anomalous Healing Possible? Bill Bengston, PhD, on "Informational Healing” & Science
(Unravelling the Universe)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Twana Towne Ret

Last Updated: 12/04/2023

Views: 5573

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Twana Towne Ret

Birthday: 1994-03-19

Address: Apt. 990 97439 Corwin Motorway, Port Eliseoburgh, NM 99144-2618

Phone: +5958753152963

Job: National Specialist

Hobby: Kayaking, Photography, Skydiving, Embroidery, Leather crafting, Orienteering, Cooking

Introduction: My name is Twana Towne Ret, I am a famous, talented, joyous, perfect, powerful, inquisitive, lovely person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.